ΘΕΜΑ: ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ Δ

  • Σκούλης Δημήτριος
  • Τασιούλης Κωνσταντίνος
  • Φεντανίδης Παναγιώτης
  • Φρειδερίκος Θεοφάνης
  • Ψωμά Ανθήexternal image Gaming_Addiction_by_Tasimmet.jpg


ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Εθισμός είναι η τάση κάποιου ανθρώπου να επαναλαμβάνει με καταναγκαστικό τρόπο συγκεκριμένες συμπεριφορές

(χρήση ουσιών,αλκοόλ,τζόγο,διαδίκτυο)


Εθισμός στο διαδίκτυο ορίζεται ως μορφή που ενασχολεί κάποιον στο Ίντερνετ για άντληση αίσθηματος ικανοποίησης

που συνοδεύευται με αύξηση του χρόνου που καταναλώνεται για την άνλτηση αυτού του αισθήματος.


Αίτια και λόγοι που εθίζεται κάποιοςαπο το Διαδίκτυο:

Το Διαδίκτυο έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις ψυχολογικές ανάγκες ενός ατόμου.Ένα από τα χαρακτηριστικά του μέσου που προκύπτει απ' τη φύση του είναι ότι μπορεί να δημιουργήσει μια <<ιδανική κατάσταση εαυτού>>,όπου το άτομο μπορεί

να ερευνήσει διάφορες πτυχές της προσωπικότητάς του χωρίς να έχει περιορισμόυς και συνέπειες.Στο Διαδίκτυο δεν υπάρχουν

άμεσες συνέπειες των πράξεων,ο χρήστης μπορεί να μπει και να βγει όποτε θέλει ενώ μπορεί να καλύψει την όποια εξωτερική

εμφάνιση αφού δεν υπάρχει πολλές φορές οπτική επαφή.Ταυτόχρονα,ο έφηβος μπορεί να ενσαρκώσει διαφορετικούς ρόλους, ή να υιοθετήσει διαφορετικές ταυτότητες ανάλογα με την εκάστοτε διαδικτυακή εμπειρία,εξαιτίας της ανωνυμίας,που συνιστά κατεξοχήν χαρακτηριστικά του Διαδικτύου.Συνήθως,τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήμα του εθισμού στο Διαδίκτυο είναι αγόρια και μεγαλώνουν σε δύσκολες καταστάσεις (δυσλειτουργικές οικογένειες).


Συμπτώματα


Τα κυριότερα συμπτώματα της κατάχρησης της χρήσης του διαδικτύου είναι :

1) Ο εκνευρισμός του ατόμου όταν βρίσκεται εκτός σύνδεσης και η ανυπομονησία

μέχρι τη στιγμή που θα πατήσει το κουμπί ενεργοποίησης του υπολογιστή.

2) Η χρήση του διαδικτύου πάνω από 2 ώρες ημερησίως. Μερικοί χρήστες ενώ συνειδητοποιούν

ότι πρέπει να κλείσουν το «παράθυρο» στο οποίο είναι προσκολημένοι ώρες ολόκληρες,

αδυνατούν να πάρουν τα μάτια τους από την οθόνη έστω και για λίγα δευτερόλεπτα. Ενώ

η λογική τους γνωρίζει τα όρια της χρήσης και της κατάχρησης, μια άλλη απροσδιόριστη

δύναμη τους μαγνητίζει στον εικονικό αυτό κόσμο του διαδικτύου.

3) Η επιθετικότητα ή η αδιαφορία προς τους γονείς και τους φίλους.

4) Αποτυχία να διεκπεραιωθούν σημαντικές ευθύνες στην εργασία, το σχολείο ή το σπίτι

αλλά και παραίτηση από σημαντικές κοινωνικές, επαγγελματικές ή δραστηριότητες.

5) Ημικρανίες και μυοσκελετικές ή οφθαλμικές παθήσεις.

6) Παραμέληση της προσωπικής του υγιεινής.

7) Ανάγκη για συνεχή λήψη πληροφοριών (υπερπληροφόρηση).

8) Διατροφικές διαταρραχές, όπως νευρική ανορεξία ή βουλιμία.

9) Κατάθλιψη κυρίως σε εφήβους που είναι μέλη της κοινωνικής δικτύωσης. Ενδέχεται, μάλιστα,να δέχονται αρνητικά σχόλια (ειρωνεία, κοροϊδία) και απειλές, είτε χρηματικές, είτε ψυχολογικές.

10) ‘Αρνηση του προβλήματος – απόκρυψη της πραγματικής διάρκειας παραμονής στο διαδίκτυο.


Κίνδυνοι του διαδικτύου
Το διαδίκτυο είναι πλέον ένα πολύ δυνατό εργαλείο στα χέρια όλων μας. Η σωστή χρήση του εξαρτάται από το άτομο που το χρησιμοποιεί και τις προθέσεις του.

Παρά τα πλεονεκτήματα του διαδικτύου στον τομέα της πληροφόρησης και της επικοινωνίας, η χρήση του σε ορισμένες περιπτώσεις εγκυμονεί κινδύνους τους οποίους ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει και να τους προλαμβάνει.


Πιο συχνές περιπτώσεις είναι:

1) Μεταφορά ιών ή κακόβουλων προγραμμάτων που μπορούν να αποσπάσουν προσωπικά στοιχεία (πχ. Φωτογραφίες, εργασίες κλπ.)

2) Ιστοσελίδες με ψευδείς ή ανακριβείς πληροφορίες που δημοσιεύονται εξαιτίας της ημιμάθειας ή του δόλου.

3) Συζητήσεις με άγνωστα άτομα, τα οποία δεν είναι ειλικρινή και παρουσιάζουν ένα ιδανικό «προφίλ»,ώστε να γίνονται πιο ελκυστικοί, συμπαθείς και αρεστοί με σκοπό να αποκομίσουν προσωπικές πληροφορίες για την οικογένεια και τους φίλους του ατόμου. Είναι ασφαλέστερη η αποφυγή συναντήσεων με άτομα άγνωστης ταυτότητας και αμφίβολων προθέσεων.

4) Παραβίαση της ιδιωτικότητας. Το πιο διάσημο μέσο είναι το facebook, καθώς άνθρωποι από κάθε γωνιά της Γης μπορούν να σχηματίσουν το ψυχολογικό προφίλ του ατόμου, να μάθουν τις προτιμήσεις του, τον τρόπο με το οποίο σκέφτεται και εκφράζεται καθώς και τα μέρη στα οποία συχνάζει με την παρέα του μετατρέποντας το άτομο σε διαφημιστικό στόχο, ώστε να τον προσεγγίσουν πιο εύκολα χωρίς να τους έχει δοθεί το δικαίωμα να εισβάλλουν στην προσωπική του ζωή.

5) Η παιδική πορνογραφία, η οποία γίνεται όλο και πιο έντονη τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.Διακινούνται παράνομα ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστούν παιδιά που είναι θύματα εκμετάλλευσης και κακομεταχείρισης. Ανυποψίαστα, κυρίως, κορίτσια «ανεβάζουν» προκλητικές φωτογραφίες μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης μόνο και μόνο για να εισπράξουν θετικά σχόλια από τους φίλους τους έχοντας μεγαλύτερες προσδοκίες από τα αρσενικά. Γενικότερα, θέλουν να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους και το facebook είναι σίγουρα ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχουν.


Ηλικιακές ομάδες
Το σύγχρονο, αυτό, φαινόμενο της εξάρτησης από το διαδίκτυο μπορεί να εμφανιστεί σε εφήβους κατά την πρώιμη εφηβεία (10-14 ετών) ή ακόμα και σε μικρότερη ηλικία. Τα άτομα αυτής της ηλικίας έχουν άγνοια του κινδύνου που κρύβει το διαδίκτυο. Είναι πιο συχνό κατά τη μέση εφηβεία (15-17 ετών),κατά την οποία οι έφηβοι πειραματίζονται και αρχίζουν να νιώθουν ανεξάρτητοι. Το ίδιο συμβαίνει και κατά την όψιμη εφηβεία (> 17 ετών).Έντονο είναι το πρόβλημα της εξάρτησης που αντιμετωπίζουν, κυρίως, τα αγόρια και τα παιδιά που βιώνουν δύσκολες οικογενειακές καταστάσεις. Αυτοί οι έφηβοι, κυρίως 15 χρονών, διαφεύγουν στην εικονική κοινωνία του διαδικτύου αναζητώντας ψυχολογική υποστήριξη, ενώ συχνές είναι οι επισκέψεις τους σε internetcafe παίζοντας βίαια παιχνίδια με τους φίλους τους on-line.Ο Ρόλος των γονέων

Ο ρόλος των γονέων είναι πολύ σημαντικός, καθώς οι γονείς είναι αυτοί οι οποίοι πρέπει να επιβλέπουνκαι να παρακολουθούν τον τρόπο και το χρόνο της χρήσης του διαδικτύου απ’ τα παιδιά, χωρίς όμως να γίνονται υπερπροστατευτικοί και συνεπώς καταπιεστικοί, ώστε να αποφύγουν τυχόν προστριβές ή αντιδράσεις. Οι γονείς αφού ενημερωθούν οι ίδιοι, οφείλουν να ενημερώσουν και τα παιδιά τους σχετικά με τους κινδύνους του διαδικτύου (κατά το πρώιμο σταδιο),προκειμένου να αποκτήσουν κριτική άποψη και στάση.Είναι σημαντικό να ξέρει κάποιος να διαχειρίζεται και να προστατεύει τον εαυτό του από διάφορες καταστάσεις. Επίσης, οι γονείς πρέπει να καθορίσουν κάποια όρια και να διαχωρίσουν τις έννοιες της χρήσης και της κατάχρησης, τονίζοντας τους λόγους που μπορεί να οδηγήσουν κάποιο στον εθισμό και την εξάρτηση.Μπορεί ακόμη να προτείνει εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης και ψυχαγωγίας ή να τον παροτρύνει να ασχοληθεί με κάποιο αγαπημένο άθλημα.
Ο Ρόλος του σχολείου


Η σχέση του σχολείου (και επομένως των εκπαιδευτικών) με την οικογένεια είναι, επίσης, πολύ σημαντική, όχι μόνο για την εκπαίδευση των παιδιών, αλλά και για την ίδια την οικογένεια και τις σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της. Ειδικά εφόσον το παιδί αντιμετωπίζει δυσκολίες και προβλήματα όπως είναι και η κατάχρηση του Διαδικτύου, κρίνεται απαραίτητη η στενή σχέση και η γόνιμη συνεργασία των εκπαιδευτικών και της οικογένειας προς όφελος του παιδιού.

Όσον αφορά στο διαδίκτυο, είναι δυνατόν να διδαχθεί στα πλαίσια του σχολείου η υπεύθυνη και ασφαλής χρήση του και ενδεχομένως από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Εκτός από αυτό, όμως, αντικείμενο τέτοιας εκπαίδευσης μπορεί να γίνει η προστασία της προσωπικής ζωής και τα ζητήματα υπερβολικής ενασχόληση ή και εξάρτησης, καθώς και ζητήματα της αξιοπιστίας του διαδικτυακού περιεχομένου, της σωστής διαχείρισης της επικοινωνίας, της ηθικής στο Διαδίκτυο, της αξιοποίησης της θετικής πλευράς του Διαδικτύου και των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών μας( για παράδειγμα, θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας ή παράνομης αντιγραφής ταινιών και μουσικής).

Σχετικά, ωστόσο, με την εξάρτηση από το Διαδίκτυο, κρίνεται απαραίτητη καταρχάς η ενημέρωση και κατάρτιση του εκπαιδευτικού σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί , η επισήμανση των αιτίων, που μπορεί να οδηγήσουν ένα παιδί σε εθισμό, καθώς και η ενημέρωση σχετικά με εκείνους τους παράγοντες, που θα προστατεύσουν το παιδί από αυτή ή και κάθε άλλη εξάρτηση. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι σε θέση ο εκπαιδευτικός να εντοπίσει το πρόβλημα, εφόσον παρατηρήσει « ύποπτη» συμπεριφορά εκ μέρους κάποιου μαθητή. Ακολούθως, στα πλαίσια της σχέσης συνεργασίας με την οικογένεια, ο εκπαιδευτικός θα καλέσει τους γονείς/κηδεμόνες σε διακριτική και φιλική συζήτηση, καταλαβαίνοντας από αυτή το αν και κατά πόσο είναι ενήμεροι για την « ύποπτη» συμπεριφορά του παιδιού τους. Με κύριο και κοινό γνώμονα το συμφέρον του παιδιού, μπορούν να προχωρήσουν σε μια συνεργασία, πιθανόν και με άλλους ειδικούς, προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να οδηγήσουν το παιδί ομαλά στην «απεξάρτησή» του από το Διαδίκτυο και το ηλεκτρονικό υπολογιστή.


Αντιμετώπιση του προβλήματος

Ο εθισμός από το διαδίκτυο αναγνωρίζεται πια από την ψυχιατρική κοινότητα ως ξεχωριστή ψυχοσωματική διαταραχήγι’ αυτό χρήζει ειδικής θεραπείας. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά κέντρα που βοηθούν τους εφήβους να ξεφύγουν από τον εθισμό τους. Η παρακολούθηση κάθε περίπτωσης γίνεται από τετραμελή ομάδα στην οποία συμμετέχουν παιδίατρος, παιδοψυχίατρος, παιδοψυχολόγος και οικογενειακός σύμβουλος. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας δε διακόπτεται η χρήση, αλλά ο έφηβος μαθαίνει να θέτει όρια στη χρήση και να αρχίσει και πάλι την ενασχόληση με άλλες δραστηριότητες. Παρ’ όλα αυτά, σε περίπτωση που κάποιο από τα παιδιά αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα πέρα από τον εθισμό του, υπάρχει και κατάλληλη φαρμακολογία. Σύμφωνα με μελέτες, το 1/3 από τα παιδιά ανταποκρίνεται πολύ θετικά, ειδικά όταν η εξάρτηση βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.


Μεγάλες Αποκαλύψεις Ερευνών

Το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής διεξήγαγε μέσα στο έτος 2010 πανελλήνια έρευνα στους μαθητές η οποία είχε ως συμπέρασμα ότι την τετραετία 2006-2010 τετραπλασιάστηκε το ποσοστό εκείνων που ασχολούνται με τον Η/Υ τουλάχιστον 3 ώρες σε καθημερινή βάση.


Μια ομάδα ψυχολόγων από το Πανεπιστήμιο του Leeds διεξήγαγε πρόσφατα μια μεγάλη έρευνα σχετικά με την χρήση των νέων τεχνολογιών. Το δείγμα αποτελείτο από 1319 άτομα,ηλικίας από 16 μέχρι 51, εκ των οποίων το 1,2% ασχολούνταν με το Internet σε βαθμό εξάρτησης


Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο εθισμός των νέων στην Ελλάδα -σε μία χώρα με πολύ χαμηλή διείσδυση του διαδικτύου, φτάνει στο 8.2% μεταξύ των χρηστών !!!Το ποσοστό αυτό κρίνεται ως πολύ υψηλό και κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως.Στη Νορβηγία το αντίστοιχο ποσοστό ειναι 1.98%,στην Ιταλία 5.4%,στη Νότια Κορέα 1.6% και στην Κίνα δύο έρευνες δίνουν ποσοστά 2.4% και 5.52%.

Κέντρα Απεξάρτησης  • Μονάδα εφηβικής υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων "Π & Α ΚΥΡΙΑΚΟΥ"

  • Τμήμα Θεραπείας και Αντιμετώπισης Προβληματικής Χρήσης Διαδικτύου για Ενήλικες, Μονάδα απεξάρτησης "18 Ανω", του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής.

  • ΚΕΘΕΑ ΠΛΕΥΣΗ: Τμήμα Συμβουλευτικής για εφήβους και νεαρούς ενήλικες για τη προβληματική χρήση του διαδικτύου

  • ΚΕΘΕΑ ΕΞΑΝΤΑΣ: Υπηρεσίες για την αντιμετώπιση του εθισμού ή της υπερβολικής ενασχόλησης με το Διαδίκτυο και τα video games

  • Γραμμή βοήθειας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ